tiistai 11. lokakuuta 2016

Mun suhde lihansyöntiin ja resepti härkispastaan

En oo koskaan aiemmin puhunu mun suhtautumisesta lihan syömiseen täällä blogin puolella. Nyt kun oon enemmän alkanu jakamaan reseptejä ja ruokajuttuja, ois varmaan hyvä aika ottaa tää aihe esille. 

En syö punasta lihaa. Siitä on jo suunnilleen neljä vuotta, kun jätin sen kokonaan pois mun ruokavaliosta. Päätös tuli jotenkin ihan luonnostaan - en muista sitä ees sen enempää pohtineen. Taustalla mulla siihen on mun arvot ja mielipiteet lihan tehotuotannosta, mutta päätöksestä erityisen helpon teki se, että liha ei oo ikinä kuulunu mun lempiruokiin. 

Suurin tekijä kuitenkin oli tosiaan se, että oon lihan tehotuotantoa vastaan. Edes meillä Suomessa eläinten kohtelu tiloilla ei oo millään tasolla kunnossa, vaikka ainakin mulle on pienestä asti sanottu, että kyllä Suomessa eläimillä on hyvä olla - karmeudet tapahtuu muka muualla. 
Lisäksi myös eläinten tehotuotanto rasittaa aivan älyttömästi ympäristöä.

En oo kuitenkaan jättäny kanan tai kalan syömistä - suoraan sanottuna oon vaan liian laiska. Musta tuntuis kauheen vaikeelta aina esimerkiksi kylässä vaatia vegaanista ruokaa ja järjestää omat ravintoaineiden saannit kuntoon. Syön kuitenkin myös kanaa ja kalaa todella vähän.  Nykyään suosin yhä enemmän ja enemmän vegaanisia tuotteita: soija- ja kaurapohjaisia ns. maitotuoteita, härkistä, papuja ja soijarouhetta. Monet vegaaniset tuotteet on oikeesti tosi hyviä. 

Lähiaikoina oon yllättäen kuitenkin alkanut luopumaan ajatuksesta, että en voisi syödä yhtään lihaa. Jos jossakin on laitettu liharuokaa, eikä ole muita vaihtoehtoja, voin periaatteessa syödä. Esimerkiksi yksi viikonloppu tilattiin pizzaa niin, etten ollut vaikuttamassa täytteisiin ja kaikkiin tuli lihaa. Otin silti palan. Toisaalta liha ei maistunu pitkän tauon jälkeen mitenkään erityisen hyvälle - oikeestaan jopa vähän ällöltä - joten enpä tiedä otanko kuitenkaan tavaksi. Itse en kuitenkaan aio ostaa lihaa ja tutut jo tietävätkin, että mulle mieluummin vaikka sitten kanaruokia, jos lihaa halutaan pöytään :)

Tässä esimerkkiresepti siitä, miten tutuista perusruoista voi helposti muokata vegaanisia verisoita.

Härkis -pastabolognese

Tarvitset

Pastaa
Tomaattimurskaa
Sipulia
Härkistä
Mausteita
Oliiviöljyä


Tee näin:
 • Keitä pasta.
 • Kuullota sipulit öljyssä.
 • Lämmitä pannulla härkis. Härkistä voi käyttää suoraan kypsän jauhelihan tapaan. 
 • Lisää härkiksen ja sipulien sekaan tomaattimurska ja mausteet mieltmyksesi mukaan. 
 • Koristele annos basilikalla tai rucolalla ja annos on valmis!

Joku on ehkä saattanut huomata, että en oo ikinä jakanu blogin puolella reseptiä, joista löytyisi muuta lihaa kun kanaa - tässä selitys. Mulla on kova into päästä testailemaan kasvisversioita tutuista liharuuista ja tietysti kokeilla myös uusia kasvisruokia muutenkin. Jos kivoja juttuja löytyy, ne ihan varmasti pääsee myös tänne.

Mikä on teidän suhtautuminen lihansyöntiin ja onko kellään mitään kivoja kasvis/vegeresepteä mielessä, mitä kannattais kokeilla? Jos jollakin on blogissa kasvisruokareseptejä saa linkkailla kommentteihin - käyn mielellään kattomassa :)2 kommenttia:

 1. Mä oon ollut myös syömättä lihaa seitsemän vuotta, mutta syö kyllä kalaa :) En voisi enää syödä lihaa, oon enemmin syömättä :D Tosi helposti saa nykyää tehtyä hyviä vege/kasvisruokia :) Toi sun resepti on kyllä herkullinen. Kokeile vaikka mifucurrya ja soijarouhe makaroonilaatikkoa, nam :) Netistä löytyy hyvät ohjeet noihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään on kyllä ihana helppoa löytää vegetuotteita, ainakin Suomessa :) Ja kiitos vinkeistä, pitää laittaa kokeiluun!

   Poista